MÅLVAKTEN TYTTI SEGERMAN TILL AIK


Tytti Segerman är klar för AIK!

26-årige landslagsmålvakten från Finland har Veiterä som moderklubb men kommer senast från finska mästarna Wiipurin Sudet (Villmanstrand).
Tytti har tidigare spelat i Sverige och då representerat HT Bandy och Västerås SK i Elitserien. 

Hur känns det att vara en ny AIK-spelare?
– Det känns väldigt spännande! Jag väljer att komma till AIK för att förutsättningarna för att jag ska kunna utvecklas finns här. Jag tror att jag kan vara med och bidra med något viktigt i AIK, sedan är jag också helt övertygad om att min tid i laget kommer göra mig till en bättre spelare.
Den nya hallen är dessutom en mycket positiv bonus för mig, men självklart inte den avgörande faktorn.
Totalt sett känns allt väldigt stabilt och bra, så jag ser verkligen fram emot det här äventyret.

Hur skulle du beskriva dig själv som målvakt?
– Jag är rätt allround som målvakt. Mina främsta egenskaper är mina reflexer, utkast och förmåga att läsa spelet.
Sen finns det mycket att förbättra, och det handlar inte om något specifikt utan jag vill göra helheten bättre och det hoppas jag att jag kommer göra här i AIK.

Hur ser du på AIK:s satsning på damlaget?
– Det är hur roligt som helst. Det kommer det vara ett hårt jobb att få ihop det med alla nya tjejer som kommit in, men jag tror inte det blir något problem
med tanke på hur smarta och duktiga tjejerna är på planen. Det är även kul att det är tjejer med varierad ålder och nationalitet.
Vi har olika synvinklar och spelstilar eftersom alla länder spelar på ganska olika sätt, det tror jag kan ge oss en styrka i spelet och få oss att utvecklas tillsammans.

Du nämnde att den nya hallen är en viktig del i ditt beslut! På vilket sätt var det viktigt för dig?
– Att kunna träna med samma förutsättningar varje dag är perfekt. Det är inte kul när det regnar och snöar när man tränar utomhus, det är betydligt
svårare att hålla kontroll på bollen när all utrustning är blöt och tung som den då blir.
Det är stor skillnad även för oss målvakter, även fast utespelarna kanske påverkas ännu mer. Därför vet jag att den nya hallen kommer ge oss stora möjligheter att nå
våra mål. 

Du verkar redo för den kommande säsongen Tytti?
–  Jag tror verkligen jag kommer utvecklas i AIK och mitt personliga mål är att bli världens bästa målvakt.
Jag tror jag kan nå dit i AIK och sedan är huvudmålet såklart vinna guld med laget. Det har inte blivit något SM-guld under mina tidigare sejourer i Sverige, så det är definitivt min ambition nu.
Det ska bli väldigt spännande att flytta till Stockholm. Jag pluggar svenska på universitetet just nu och därför känns det lite extra spännande. Det kombinerat med att jag tidigare har spelat i Sverige gör att jag kommer ha enkelt att anpassa mig miljön här. Jag ser verkligen fram emot flytten i augusti, men först och främst ser jag fram emot lite varmare väder så man kan försäsongsträna i shorts och inte vinterkläder.

Kommentar från tränare Pelle Fosshaug:
– Tytti har sedan tidigare erfarenhet som landslagsmålvakt så det är klart att hon är ett viktigt och bra tillskott till truppen! Hon har tidigare spelat med Petra (Verhelä) i Finland och känner några andra tjejer i truppen sedan innan, så det kommer göra det lättare för henne att komma in i laget. Hon har en riktigt bra kastarm, vilket kommer vara ett extra vapen för oss! Det är även bra för Signe (Lundell) att få in någon att kampas med, konkurrensen kommer göra båda gott och det är viktigt att man har den situationen i ett lag.

Välkommen till AIK Tytti!

Meriter:
8x FINSK MÄSTARE
2x VM BRONS
Årets dambandyspelare i Finland 2014