Information från AIK Bandy

Sedan Svenska Bandyförbundet (SBF) tog beslutet att införa ett transferstopp med en dags varsel har AIK arbetat för att häva beslutet, men också tvingats till åtgärder för vår egen förening som en direkt följd av beslutet. Nedan följer ett axplock från veckans händelser:

1. AIK tvingas lämna både Allsvenskan Dam och Div 1 östra där det har varit tänkt att ungdom och bredd ska blandas med elit. Med det införda stoppet för fri rörlighet kan inte AIK genomföra de sedan länge upparbetade strategierna och som en direkt följd tappar seriesystemen två lag. Det känns viktigt att poängtera att det inte handlar om våra Elitlags medverkan i Elitserien (dam/herr).

2. AIK har naturligtvis överklagat beslutet hos Riksidrottsnämnden (RIN)

3. AIK:s representanter i utvecklingsgruppen inom SBF och affärsutvecklingsgruppen inom Föreningen Svensk Elitbandy (FSE) har lämnat sina uppdrag då tron på att gruppernas resultat kan leda till permanenta förbättringar som inte ett nyckfullt förbund kan omkullkasta över natten, utan vidare motivering, inte finns kvar.

4. AIK har satt sitt medlemskap inom Föreningen Svensk Elitbandy (FSE) under lupp där vi just nu utvärderar FSE´s roll i beslutet om transferstopp innan definitivt beslut kan tas. AIK har fått respons av ett flertal klubbar som alla känner sig lika överkörda i frågan då SBF och FSE inte har talat med varken klubbar eller spelare innan beslut har tagits.Det känns viktigt att poängtera att frågan om transferstopp inte handlar om AIK mer än andra klubbar. Det stora ingreppet är att ett förbund, helt utan förankring bland spelare, klubbar och tävlingskommitté, fattar ett eget beslut att ändra klubbarnas förutsättningar mitt i ett verksamhetsår samt det stora – att begränsa spelarnas arbetsrätt.

Till sist vill vi meddela att AIK tydligt har framfört till FSE och SBF att Elitserien Dam är att beteckna som elitverksamhet med yrkesutövning. Damerna är precis lika mycket elit som herrarna och ska därför undantas från tränings/tävlingsstopp avseende de nyss införda restriktionerna för Covid-19.