Damer: Analys av dagens match

Vinst mot Skutskär i eftermiddag. AIK:s toppspelare Karina Lipanova, och comebackande, men till lika toppspelaren Frida Rutqvist ger sin syn på matchen och lagets ambition inför det stundande slutspelet. Men först är det ytterligare två grundseriematcher och fyra poäng som ska plockas hem.

Spelet i eftermiddag var inte det som laget hade hoppats på, det menar både Diana och Frida. En seger är alltid en seger, men förbättringspotentialen var idag extra påtaglig.

– Vi vinner matchen men vi hade kunnat göra det med betydligt bättre siffror och ett spel som vi är nöjda med. Så var det inte idag tyvärr, säger Frida och tittar på Karina som är snabb med att inflika;

– Vi gör oss sämre än vad vi är. Vi anpassar oss för mycket för hur Skutskär spelar istället för att köra vårt eget game. När Skutskär är långsamma blir vi också det. Så ska det inte vara. Det gäller att vi har gemensamma tankebanor och att alla ger samma energi. Vi ska inte anpassa oss efter andra lag, de ska anpassa sig efter AIK.

Samma tankar var något laget pratade om i pausvilan. Resultatet var då 3 – 3 och tankarna var många för att få till ett slutresultat att vara stolt över.

– Vi pratade om att vi behöver ha mer energi. Våga vilja. Spela som en enhet. Vi vet ju att vi kan det, säger Frida.

Med allt kortare tid kvar tills slutspelet är varje poäng viktig för laget att plocka hem. Nu är det endast fyra poäng kvar att spela om.

Det är ganska långa pauser mellan matcherna, vilket innebär att vi behöver ta mycket ansvar över den tid vi får att bli bättre. Vi behöver fokusera på att alltid vara med i matchen, alltid ge samma styrka och vilja oavsett om det är fysträning, isträning eller match. Det är en mentalitet, och den mentaliteten behöver vi för att vinna, förklarar Karina.

Comeback & ambition

Frida Rutqvist, nummer 16, anses vara en av Sveriges absolut bästa och gjorde idag comeback i AIK-tröjan efter att för bara två månader sedan ha blivit mamma. Även fast det inte märktes ute på isen, kändes det att det var ett litet tag sedan den senaste Elitseriematchen spelades för Frida.

– Hahah, det märks att det var ett tag sedan jag körde en intervju. Nej men det kändes absolut bra att spela igen. Jag kom till laget för drygt två veckor sedan så det är skönt att vara igång igen. Sedan kände jag såklart att det var lite segt i kroppen och liknande, men det är något som jag vet kommer bli bättre ju längre in i säsongen jag går.

Ambitionen för laget är fortsatt oförändrad. Resan går mot guld och vilka vägar vi än behöver ta för att ta oss dit kommer att användas. Samtidigt är det en sak att påstå att vi går mot guld, och en helt annan att känna den känslan. Både Frida och Karina är dock eniga om vad AIK spelar för den här säsongen.

– Vi går mot guld, helt klart. Det finns inget annat. Jag känner att den mentaliteten genomsyrar laget. Men det är självklart något vi behöver visa mer ute på isen. Tänker vi att vi är en Ferrari så spelar man som en Ferrari. Tänker vi att vi är en sämre bil så spelar vi som det. Vi, tillsammans, behöver se det som att vi gör allt för varandra. Ingen spelar för att enskilt vinna guld, vi vinner och förlorar som ett lag, förklarar Karina och Frida nickar instämmande och skrattar sedan.

– En sämre bil, typ en Volvo? (I kontrast till en Ferrari är det väl en sämre bil)

– Ja, haha. Vem vill vara en Volvo när man kan vara en Ferrari liksom?